De fleste af os kender til at være stresset, og rigtig mange kender til at have fået stress som diagnose i deres liv, fordi de har været stresset for længe, så at sige.

I mit arbejde med stress-ramte har jeg erfaret, at det meget ofte handler om, at man har for meget om ørerne i forhold til, hvor mange pauser og opladning man tillader sig selv. De fleste er simpelthen alt for meget i deres maskuline energi – den handlende – i forhold til deres feminine energi – den værende.

Det kan lyde banalt – hvilket det i virkeligheden også er – og alligevel er det så svært for os at lade være med at rende rundt om alt muligt hele tiden. Vi har en udpræget tendens til at prioritere fra hovedet og logikken, og har svært ved at sige nej og prioritere fra hjertet og kærligheden til os selv i stedet.

Når vi kigger på vores samfunds opbygning i forhold til, hvordan vi vokser op, giver det mening.
I en meget tidlig alder begynder vi nemlig at lære vores børn, at de skal præstere hele tiden, hvis de vil have noget ud af livet. Først sender vi børnene i vuggestue, hvor de kan lære at lege med andre børn og udvikle deres sociale kompetencer. Og det fortsætter op i børnehaven. Derefter sender vi børnene i skole i mange timer hver dag, allerede når de er 6-7 år gamle. De skal lære at sidde stille, lytte, lære, forstå og sådan kunne jeg fortsætte med alt det de og vi skal. Intet af det nævnte har endnu handlet om lyst – overhovedet.

Når vi vokser op på den måde, giver det mening, at det bliver svært for os senere i livet at vælge os selv og vores egne behov frem for burde/skulle behovene, der er skabt fra hovedet og logikken. Så fra min vinkel som psykoterapeut er der en masse logik i, at mange mennesker føler sig stresset i deres hverdag og at nogen ligefrem går ned med stress også. Men heldigvis kan det “helbredes”, og vi kan alle skabe et bedre og mere befordrende liv for os selv med nogle enkle redskaber.

Hvis skaden først er sket, kan du benytte nogle af de redskaber, som mine kunder har benyttet og opnået gode resultater med:

  1. Brug 5 minutter 2-3 gange om dagen, hvor du bare sætter dig og trækker vejret. Intet andet – bare træk vejret i 5 minutter. Det kan være morgen, eftermiddag og aften.
  2. Ryd din kalender for aftaler, der ikke nærer dig. Du må gerne sige nej til ting, der ikke gør dig glad. Hvis du er gået ned med stress, så ryd din kalender helt i en periode, og sig til din familie og venner, at du nok skal komme tilbage igen.
  3. Kig tv-serier. Tv-serier fjerner fokus fra dit hoved og krop, så dine celler kan få lidt ro og falde lidt ned.
  4. Få frisk luft. Gå ture. Korte eller lange. Mærk, hvad der er godt for dig i forhold til frekvens og længde.
  5. Bed om hjælp til de ting i din dagligdag, der øger dit stressniveau. Nogen mennesker afstresser ved at rydde op, gøre rent, lave mad osv. Mens andre føler det som byrder, der bare skal overstås. Hvis det er byrder, så bed om hjælp til det.
  6. Og til slut: Hvis det er svært at gøre det her alene, så find en terapeut/mentor/coach, der kan hjælpe dig med at blive på sporet, og som samtidig kan afstresse dig og gøre dig okay, mens du går vejen.

Og husk, at kodeordene hele vejen igennem er: PAUSE, PAUSE, PAUSE, PAUSE!