Hvad sker der i dig, når du læser eller hører ordet “penge”?
Læn dig lige tilbage og reflekter lidt over det. Hvordan føles det ord for dig?
Har du nok af dem? Ønsker du dig flere? Bliver du lidt trist ved at høre ordet? Bliver du afslappet, når du hører det? Mærk lige lidt, inden du læser videre.

Hvad sker der i dig, når du læser eller hører ordet “tid”?
Igen – læn dig lige tilbage og reflekter lidt over det. Hvilke følelser opstår i dig, når du hører eller læser ordet “tid”?

Hvad sker der i dig, når du læser eller hører ordet “nærvær”?
Og til slut – lav samme øvelse som ovenfor. Hvad sker der i dig?

Fysiske rammer
Penge har i mange, mange år været den faktor, vi er blevet bombarderet med som det aller vigtigste at stræbe efter eller have styr på i vores liv. Men nu begynder vi som samfund at se konsekvensen af netop det fokus. Vi er blevet tudet ørerne fulde af, at tid er penge. Men hvordan er det lige, at det koncept skal forstås?

I vores vestlige samfund har det efterhånden bidt sig selv lidt i halen, som jeg ser det. Vi er blevet bedre og bedre til at tjene penge og holde styr på vores udgifter. Først skulle penge bruges til vores fornødenheder. Så blev de brugt til opskalering af netop disse fornødenheder – bedre boligforhold, bedre mad, bedre transpormidler etc. etc. Så kom fagforeningerne til, så vi kunne sikre os penge uden arbejde. Så kom forsikringsselskaberne ind, så vi kunne sikre os penge ved pension og sygdom. Så nu er vores fysiske rammer på plads. Hvad så?

Kroppen
Det er der selvfølgelig råd for. Arbejdstiden bliver sat ned, og vi skal holde ferier, så nu kan vi rejse og hygge os, mens vi slapper af. Alle mulige fritidsforeninger og sportsforeninger skyder op, for nu skal vi bruge fritiden til noget, og vores fysiske sundhed får fokus – og det koster jo i virkeligheden også penge. Så vi fortsætter med at arbejde og tjene penge, så vi kan udbygge vores fysiske rammer og passe på vores helbred.

Men hvad sker der, når vi sælger vores tid, fordi vi bliver ved at finde på nyt, vi skal bruge penge til? Vi kommer til at mangle den i hverdagen, for tid kan faktisk hverken købes eller akkumuleres på nogen som helst måde. Og hvad gør vi så? Vi sover lidt mindre om natten, for her kan vi da hente lidt tid. For tid er ens for alle – der er 24 timer på et døgn. Punktum! Lige meget til alle… endda i hele verden!

Psyken
Nu bliver vi stressede, depressive og trætte, fordi vi ikke har forvaltet vores tid, som vi i virkeligheden ønskede – til at slappe af og hygge os. Og ud fra ovenstående giver det jo fin mening, at man bliver træt, hvis man er nået et stadie i livet, hvor man ikke har tid til hverken at holde pauser i hverdagen eller få nok timers søvn. Så nu er det ikke længere kun fysiske sygdomme og livsstilssygdomme, der er i spil. Nu kommer alle de psykiske konsekvenser ved ikke at lytte til sig selv, men hele tiden løbe efter noget i det ydre.

Nu er det fokus på vores psykiske velvære, der melder sig. Vi skal gå til psykolog, i terapi, til coach eller mentor. Og vi skal meditere, kontemplere, gå ture, sidde i stilhed, være mindfulde og i det hele taget ned i tempo. Så nu skal vi tjene penge til at finde nogen, der kan lære os det!

Nærvær
I virkeligheden er vi på vej til at genopdage de helt basale ting i livet igen. Den teknologiske udvikling har både hjulpet os og presset os. Hvis vi bruger teknologien “fornuftigt”, så kan vi faktisk i dag sidde hjemme i vores stuer og bliver både undervist og tale med vores venner på den anden side af kloden – og se dem samtidig! – så vi ikke behøver at gå uden for en dør. Og dermed kan vi blive hjemme i familien og benytte tiden anderledes og til at være mere sammen.

Men hvis vi ikke passer på, så får teknologien taget over, og vi glemmer at være nærværende – for at være sammen er ikke det samme som at være nærværende. Nærvær kræver fokus og opmærksomhed i nu’et. Og det er i virkeligheden det, de allerfleste savner i deres liv. At være sammen med nogen, der gider kigge dem i øjnene, mens de taler sammen. Der gider være til stede i samtalerne, mens man snakker. Der gider høre på sorger, bekymringer, glæder og nye opdagelser i livet og om livet. Nogen der synes, at vi er interessante, bare fordi vi er os.

Hvordan har du det?